Wetenschappelijk bewijs van Qi

ingevoerd op 18-12-2009

De gevestigde wetenschap heeft gepoogd empirisch het mogelijke bestaan van Qi te testen. Enkele benaderingen waarbij complementaire en alternatieve medicijnen (CAM) werden toegediend, lijken niet enkel te wijzen op het bestaan ervan, maar ook dat de energie die door het lichaam loopt en zich hieromheen bevindt beïnvloed kan worden zodat fysieke, psychologische en geestelijke gezondheid bevorderd worden.

Acupunctuur en andere praktijken van traditionele Chinese geneeskunde, homeopathie, ayurveda en vele andere traditionele disciplines die wereldwijd bestaan, zijn voorbeelden van soortgelijke visies. Deze helpen je lichaam en geest in balans te brengen en de vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

De Chi Neng lessen zijn zeer uitgebreid en bestaan onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, balans, meditatie en kracht en wordt bereikt door sierlijke bewegingen. Over het algemeen zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning en niet brute kracht.

Dynamische oefeningen bevorderen zowel de bloeddoorstroming en lymfestelsels als de kwaliteit en circulatie van Qi.

’Vervuilde’ Qi wordt afgestoten, verse Qi opgenomen, blokkades in de energiemeridianen doorbroken en de verdeling van Qi over het lichaam geoptimaliseerd. De oefeningen eisen totale aandacht en bewustzijn. Chi Neng is mediteren in beweging.